Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Юни 18, 2012

От началото на годината компаниите за недвижими имоти отчитат ръст на интереса на руски граждани към покупка на апартаменти и къщи за постоянно живеене във Варна и Бургас. Това съобщи Лъчезар Искров, заместник-председател на Управителния съвет на Национално сдружение “Недвижими имоти”, цитиран от БТА. Руснаците продължават да са най-активни купувачи на апартаменти във ваканционните комплекси, главно по морето. Те се интересуват най-често от жилища с една спалня на цени между 25 000 и 30 000 евро.
Според Искров пазарът не е много по-активен спрямо същия период на миналата година. Не се оправдаваха очакванията, че заради кризата ще се появят клиенти за български имоти от арабските страни. В определени ваканционни имоти е регистрирано задържане и дори спад на цените между пет и десет на сто. Става дума за имоти, изградени на много голямо отстояние от морето и за тези с ниско качество строителство, уточнява експертът. По думите на Искров трайна остава тенденцията на изтегляне на англичаните и ирландците от родния пазар на имоти.

На този етап не се наблюдава засилен интерес от чуждестранни инвеститори към сделките със земеделска земя. Пазарът е по-активен, и то предимно вторичният, защото основната част от търгуваната в момента земя се предлага от инвестиционни фондове, които натрупаха сериозни количества земя и сега се стремят да излязат от тези инвестиции, смята Искров.

Основните участници на пазара на земеделска земя продължават да са арендаторите и това е свързано главно с желанието им да разрастват производството си и от новия начин на отпускане на европейските субсидии, който ще е обвързан с количеството обработвана земя, отбеляза Искров. Ръстът спрямо миналата година на средната цена на земеделската земя според различни оценки е между 12 и 18 процента. На първичния пазар за ниви с малка площ тя е в границите от 500 до 650 лева на декар. За големите масиви на вторичния пазар цените започват от 750 лева, като нарастват с увеличаването на размера на площите.

Цените остават стабилни

Цените на жилищата се задържат около нивата от предходната година. Сделки на високи цени се сключват рядко и то само за много атрактивни имоти, коментира още зам.-шефът на НСНИ Лъчезар Искров. Според него не може да се говори за оживление в пазара на панелни жилища заради земетресенията. Едва ли то може да се отрази така върху покупателната способност на населението, че да се отбележи бум в реализираните сделки, смята Искров. Едно е желанието да продадеш, съвсем друго е да има от другата страна човек, който да го купи, коментира той. Освен това панелните жилища, ако са качествено построени, са с добра земетръсоустойчивост, допълва Искров.

Източник: Монитор

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив