Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Окт 15, 2013

Коментари: 1

Законът дава право едно жилище да бъде продадено като продавачът си запази правото на ползване, безвъзмездно и пожизнено. Такава сделка може да се сключи например между родител и негово дете. Има ли обаче вариант, при който новият собственик да продаде имота без съгласието на ползвателя?

Правото на ползване, което е учредено за целия имот, а не част от него, означава, че никой друг, освен ползвателя не може да ползва имота, разкрива адвокат Милена Миткова.

Жилището може да бъде продадено, но новият собственик ще получи така наречената „гола собственост“. Тоест ще може да влезе в имота едва след смъртта на ползвателя или ако той сам се откаже от правото си на ползване. Това става само с нотариално заверена декларация.

Правото на ползване дава право на ползвателя дори да даде имота под наем. Колкото до данъците за имота – по закон те се дължат от ползвателя.

Брокер Маргарита Генкова изказва мнение, че един такъв апартамент едва ли би могъл да бъде продаден. Според нея ако се пусне справка за тежести (а в днешно време няма купувач, който да плати продажната цена без тази справка), то ще излезе като тежест на имота.

Още повече, ако ползвателят живее в жилището, няма как да не забележи, че идват клиенти на огледи. Едва ли някой ще купи жилище без да го е видял, смята експертът. Почти няма нотариус, който да изповяда сделка без преди това да е пуснал поне модемна справка за имота.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Защо трябва да продава добър имат купен на ниска цена защото има запазено право на ползване ? Това е добра сделка за хора, които ще имат нужда от подобен имот след години ! Време е да се цивилизова и българският пазар ... В София има хиляди отлични апартаменти, в които живеят соц.иално слаби хора . PRизовавам телевизионните водещи да обясняват на собствениците на ценни имоти, че могат да живеят като хора ако продадат апартамента си и останат да живеят в него до смъртта си . С парите от продажбата ще могат да се хранят като хора, да пътуват, да ги обгрижва лекар, да им почистват апартамента, да им пазаруват и ...

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив