Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Фев 4, 2013

Коментари: 1

Когато става дума за спорни отношения между наематели и наемодатели, обикновено първите са тези, които не са погасявали задължения или са ощетили по някакъв начин собственика. Оказва се обаче, че и другата страна невинаги е коректна. Пример за това може да е нежеланието да върне депозит на наемателя, който се изнася от жилището. Това е неприятна ситуация, особено ако депозитът е уточнен в началото при подписването на договора за наем.

В подобна ситуация, адвокат Антоанета Ненова съветва да се подпише споразумение за прекратяване на договора за наем по взаимно съгласие. Трябва да се посочи размерът на депозита и срок за връщането му (например 20 дни, считано от датата на подписване на споразумението). При бездействие от ответната среда, след изтичане на определения срок може да се изиска по съдебен път, допълва юристът.

Брокер Кристина Найденова разяснява, че депозитът се използва за плащане на последните сметки за консумативи – ток, вода, парно и др., които пристигат до два месеца, след изнасянето на наемателите от жилището, както и за покриване на евентуални щети, нанесени на имота. Остатъкът от парите се връща на наемателя. Найденова обяснява още, че заедно със собственика може да се изчисли какви са задълженията, като се прегледат показанията на измервателните уреди – електромер, водомер и др.

Емил Кундев от агенция „Четирите Серафима” също споделя мнението на колегите си. Според него е важно да се определи за какво е предоставен депозитът. Ако е само за ток, вода и телефон, без имуществени щети, може да се изисква остатъкът. Същото се отнася и за почистването след наемателя – ако не е упоменато като негова отговорност, остатъкът му се връща.

Подписването на споразумение може да не се хареса на наемодателя, твърди специалистът. Друг вариант е наемателят сам да сметне какво не е било платено към деня на прекратяване на договора – вода, електричество и т.н. и да отправи официална нотариална покана.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Здравейте колеги, важно е наемодател и наемател да се разберат преди подписване на договор за наем как ще се разделят. Ако не постигнат съгласие по тази важна тема е по-добре да не подписват и договора за наем. Депозитът или остатъкът не е добре да се връщат преди изтичане на 40 дни, защото има вероятност да дойдат още сметки . Когато се очаква изравнителни сметки за вода и парно - предвидете още време. Тъй като съм, може би, единственият на пазара в София, който търси и предлага апартаменти с Разрешение за отглеждане на куче или коте, ви напомням, че е задължително да се предвиди Депозит за щети от домашния любимец. Когато се дава под наем магазин или заведение договорът трябва да е още по-прецизен, защото сметките са много високи и разходите за ремонт са убийствени... Тогава освен Депозит сметки е задължително да има и Депозит - ремонти, а още по-добре и Гаранция за спазване на срока ...

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив