Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Яну 4, 2013

Покупко-продажбата на недвижимо имущество има редица тънкости. Пример за това е подписването на т.нар. „контра летър” при продажба на имот с нотариален акт. Експертите в областта разясняват каква е силата и функцията на това „обратно писмо” и за какво служи подписването му.

Консултант Петър Петров дава подробно обяснение на характеристиката на документа. „Обратното писмо” се изготвя, когато волята на страните по сделката е различна от записаната в нотариалния акт. В него се описват подробно клаузите на прикритата сделка.

Мотивите за съставянето на документа се представят ясно и точно. Петров уточнява, че целта на контра летъра е да разкрие симулацията и да установи вътрешните отношения между страните по сделката.

Специалистът пояснява, че обратното писмо може да служи като разписка, ако в него е обявена действителната цена на сделката, различна от посочената в нотариалния акт. Друго приложение на писмото е като доказателство – могат да се отбележат факти, скрити от страните при изповядване на сделката.

При евентуален съдебен спор, контра летърът би послужил също за годно доказателствено средство. Обратното писмо е двустранен частен документ, показващ действителната воля на страните, различна от записаната в нотариалния акт, казва в заключение Петров.

За функцията на „контра летър” може да се дадат много примери. Консултант Младен Садинов разкрива още едно приложение – в случай на покупко-продажба, скритата сделка може да е кредитиране. С обратно писмо се описват всички права и задължения на страните. Илюстрират се правата на купувача (кредитора), разпореждането му с имота и как може продавачът (длъжникът) да се противопостави на това.

Обратното писмо служи още за доказване на абсолютна или относителна симулация, допълва адвокат Милена Миткова. Подписването му е признание на страните, че сключената помежду им сделка е привидна и в действителност не желаят да настъпят правните последици на симулативната сделка. Миткова изтъква факта, че всяка от страните може да иска сключената сделка да бъде обявена за нищожна.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив