Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Мар 29, 2014

При покупка на имот кандидат-купувачите все по-често чуват термина такса поддръжка. Във всички развити страни тази такса е добре позната и приета, но у нас тепърва навлиза. При това, съвсем по български, среща недоверие, неразбиране, дори отхвърляне.

Ако искаме обаче да променим мястото, на което живеем – да го направим красиво, удобно и различно, таксата поддръжка е едно от най-добрите решения, предлагани изобщо за целта. Но трябва да променим и себе си.

Много от купувачите на ваканционни имоти не знаят нищо за такса поддръжка. Не знаят защо трябва да я плащат и какво ще получат. Сега ще дадем кратки разяснения по темата.

Такса поддръжка включва различни услуги, в зависимост от това дали имотът е ваканционен или за постоянно живеене. При ваканционните имоти, които собствениците им посещават няколко пъти годишно, такса поддръжка се плаща, за да бъде имотът поддържан, охраняван, почистван, т.е., да е винаги в готовност за ползване. Тук се включва и поддържане на двора (косене, поливане), плащане на данък сгради и такса смет (ако собственикът иска това), инспектиране на имота за течове, мухъл, кражби, повреди и др.

Ако (ще) притежавате имот в Банско, за да живеете постоянно в него, плащането на такса поддръжка ще ви спести много досадни и неприятни занимания, като плащане на сметки, чистене на двора/градината, почистване и плащане за общите части и асансьор, търсене на място за паркиране, избор и плащане на кабелна телевизия и интернет.

Може би вече се чудите каква е цената на тази такса поддръжка?

Такса поддръжка в Банско варира в диапазона 10-15 евро на квадрат на година.

Ако имотът ви е 60 квадрата, при такса поддръжка 10 евро на квадрат, общата сума е 600 евро на година или 50 евро на месец.

Струва ли ви се много тази сума, за да имате по всяко време имот в идеално състояние, безплатен спа център с басейн, място за паркиране, интернет и кабелна телевизия, охрана, поддържани тревни площи или градина?

Сега ще изясним и защо таксата поддръжка е толкова трудна за приемане и плащане (поне за българските собственици). Причините за това са основно три.

1. Липса на информация. Тъй като тази такса е наистина много нова и засега непопулярна в България, собствениците на имоти не знаят какво точно включва тя.

2. Злоупотреби. Задължителни са – като нявсякъде. Има фирми, които искат нереално висока сума за поддръжка на даден имот, но дори не се опитват да предложат някаква добавена стойност, с която да оправдаят това ценово завишение.

3. Българи сме си. Българските купувачи и собственици доста се различават от чуждестранните собственици на имоти у нас. Може би защото все още е непозната, но такса поддръжка не се възприема „добре“ от българите. Ние масово не искаме да я плащаме, не виждаме причина. А причината става доста видима, когато имотът запустее и погрознее с времето.

В заключение ще дадем един съвет: когато си купувате имот или избирате фирма за поддръжка, попитайте какво се включва в таксата за поддържането му. Направете изчисление колко ви струва да плащате всичко поотделно – СОТ, кабелна телевизия, интернет, спа център, паркинг. Би трябвало сумите да са съпоставими.

Агентите по недвижими имоти трябва да ви дадат тази информация, макар че тя може да се промени и в един момент да бъде неактуална.

Макар и трудно, време е да се променим. Само така ще подобрим средата, в която живеем.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив