Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Мар 27, 2012

 

В него ще бъдат вписвани както фирмите, така и техните служители, които работят по трудов или друг договор
 
 
Публичен регистър на брокерите на недвижими имоти и камара на брокерите предстои да бъдат създадени с приемането на законопроекта за дейността на посредниците при сделките с имоти, съобщи на пресконференция председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) Иван Велков.
 
В регистъра ще бъдат вписвани както фирмите, така и техните служители, които работят по трудов или друг договор.
 
Регистърът ще бъде поддържан от Камарата на брокерите, уточни Страхил Иванов от „Явлена”.
 
Работна група от експерти вече е разработила текстовете, те са приети на редовно заседание на Националния съвет на сдружението и предстои проектът да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.
 
Рамката на закона е била готова още през 2010 г. и е търсена подкрепата на различни парламентарни групи за внасянето на законопроекта, съобщи зам.-председателят на управителния съвет на сдружението Лъчезар Искров. Предстои да бъде уточнено дали текстовете ще бъдат внесени чрез Министерския съвет, или от депутати.
 
Той припомни, че през годините са правени няколко опита за регламентиране на бранша, но доброволният публичен регистър не е проработил, а идеята за въвеждането на лицензионен режим така и не е била възприета.
 
„Кризата постави остро въпроса какво се случва на пазара. Преди кризата на пазара се появиха субекти които предоставяха услуга, лишена от всякакво качество. Случиха се и имотни измами, които хвърлиха сериозно петно върху имиджа на професията”, коментира Лъчезар Искров.
 
Той обясни, че в законопроекта са пренесени основните моменти от европейския стандарт, който още през 2010 г. беше възприет като национален. В текстовете се дефинират ясно понятията „брокер на недвижими имот”, „агент за недвижими имоти” и „посредническа дейност при сделки с недвижими имоти”.
 
Законът предвижда въвеждането на задължителни изисквания за професионална квалификация към брокерите и агентите на имоти, сключването на задължителна застраховка „Професионална отговорност”, както и задължително сключване на договори с клиентите, в които да са определени основните права и задължения на посредника и клиента.
 
Експертите от сдружението посочват, че с приемането на закона ще се „подреди” пазарът на имоти, както и ще се изсветли целият сектор.
 
Председателят на Нотариалната камара Димитър Танев коментира, че законовата регламентация на бранша е трябвало да се случи още през 1991 г., а заради липсата й са се сключили сделки за огромни суми, от които държавата е изгубила сериозни данъчни постъпления.
 
 
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив