Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Фев 7, 2012

Дефицитът на нови жилища в британската столица ще набъбне до 325 хил. към 2025 г. при продължаващия ръст на населението и броя домакинствa

Лондон ще изпита недостиг на нови жилища през следващите няколко години заради забавянето на строителните дейности в британската столица, опасенията от нова рецесия и оскъдното ипотечно финансиране. Това се казва в доклад на консултантската компания Drivers Jonas Deloitte, цитиран от Wall Street Journal.

Броят на новите жилища, завършени в Лондон през 2011 г. е с 11,5% под нивата от предишната година, показват резултатите от последното изследване на Drivers Jonas Deloitte, като данните се базират на сгради с най-малко 50 апартамента.

По официални данни, които включват всички обекти, през миналата година в британската столица са завършени 17 810 нови жилища, или малко повече от половината от годишните планове на кметството за 32 210 нови жилища.

За кандидат-купувачите на нови жилища ситуацията ще става все по-тежка, смятат консултантите. Те очакват през 2012 г. на пазара да излязат 15 870 жилища в сгради с повече от 50 апартамента, което е два пъти повече от миналата година, но се дължи основно на строителството, свързано с Олимпиадата. През 2013 г. броят на новопостроените жилища се очаква да намалее сериозно, а за 2014 г. очакванията са още по-мрачни.

Правителството въведе няколко програми за стимулиране на покупката на първо жилище, включително предложи опция за покупка на жилище в партньорство с държавата.  Най-новата инициатива пък предвижда на кредиторите да се позволи да предлагат заеми за 95% от стойността на новите жилища.

Според експерти обаче тези мерки са с погрешни цели. "Повечето намеси на пазара от 2007 г. насам целят да засилят цените", твърди Грейн Гилмор, който оглавява отдела за жилищни изследвания във Великобритания на компанията за недвижими имоти Knight Frank. "Това не е добра идея. Тя помага на една малка група купувачи на първи дом, докато на практика пречи на всички останали", допълва той.

Недостигът на жилища във Великобритания нито е нещо ново, нито е ограничен само в Лондон. Институтът за изследвания на държавната политика очаква недостиг от 750 000 жилища в Англия до 2025 г., като дефицитът в Лондон се оценява на 325 000 жилища. В същото време до 2031 г. населението на Лондон се очаква да се увеличи с 1,3 млн. души от сегашните 7 млн., а броят на домакинствата да нарасне с 900 000.

През миналата година средните цени на жилищата в Лондон са нараснали с 2,8% до 345 298 паунда за къщите и 309 871 паунда за апартаментите, показват данни на Knight Frank. Компанията очаква през тази година цените в столицата да се понижат с 3,7% заради новите опасения от рецесия, ограничения ръст на заплатите и нарастващата безработица. Цените обаче отново се очаква да тръгнат нагоре през 2013 г., когато ще отбележат повишение с 1,4%, а през 2014 г. те ще нараснат с 2,4%, прогнозират експертите.

b2bnews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив