Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Фев 17, 2012

Специалист предлага хаотичната намеса във фасадите на сградите да бъде забранена

Столичната община е подготвила екшън план за отстраняване на незаконно остъклените тераси и своеобразните пристройки към жилищните блокове.

Предлага се при саниране на сградите старото остъкление, което в повечето случаи е правено без конструктивен проект и вероятно е опасно, да бъде премахнато и да се замени с ново, ако собствениците на жилищата държат балконите им да са “затворени”.

В предаването “Тази сутрин” по bTV арх. Радослав Асенов каза, че според него остъкляването на балкони трябва да бъде забранено, както е в останалите европейски държави. Изключение като нас правят Румъния и Македония. Той допълни, че не очаква проблемът с незаконното дострояване да бъде разрешен.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова беше категорична, че премахването на незаконно остъклените балкони е в ресора на общините. Тя каза, че министерството и Дирекцията “Национален строителен контрол” (ДНСК) няма да правят масови проверки.

Според Павлова кметовете на общини трябва със заповед да създадат комисии, които да извършват съответните проверки.

Павлова посочи, че всички балкони, които са остъклявани преди 1987 г., влизат в т. нар. режим на търпимост, т. е. те не се считат за незаконни и не може да става въпрос за премахване.

Остъклените между 1987 г. и 2001 г., когато е влязъл в сила Законът за устройство на територията, могат също да влязат в режим на търпимост, поясни Павлова. Ако обаче балконите са остъклявани след 2001 г., то би трябвало това да е направено с конструктивен проект и разрешение за строеж от общината, каквото е изискването на закона.

Лиляна Павлова смята, че паспортизацията на сградния фонд в България ще даде точен отговор колко от остъклените балкони са опасни. Тя припомни, че срокът за паспортизация на жилищните сгради беше удължен до края на 2014 г.

С паспортизацията се прави оценка на устойчивостта на сградата, а при наличието на проблем се дават предписания за отстраняване на нередностите, които собствениците са длъжни да изпълнят. Ако не го направят, общините ще могат принудително да изпълнят тези предписания за сметка на собствениците, каза Павлова.

След паспортизацията на сградата следва да бъде направено пълно енергийно обследване, което пък ще покаже какви мерки трябва да бъдат изпълнени за подобряването на енергийната ефективност на сградата, коментира още строителният министър.

 

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив