Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 21, 2012

Ниските лихвени проценти, ниските цени и повишаващите се наеми са добри предпоставки за навлизане на пазара, коментира анализатор


Обемът на сделките с търговски и жилищни имоти в Германия се е увеличил през 2011 г. в сравнение с предходната година с 13,1% до 165,84 млрд. евро. До този резултат достига анализ на асоциацията на агенциите за недвижими имоти IVD на базата на данни на Федералното министерство на финансите за приходите от данъка при прехвърлянето на имоти, предаде DPA.

„Интересът към недвижимите имоти в Германия продължава с неотслабваща сила", казва Юрген Майкъл Шик, вицепрезидент на IVD. „Много местни и чужди инвеститори търсят сигурно убежище предвид последната валутна криза. Ниските лихвени проценти, ниските цени и повишаващите се наеми на много места са добри предпоставки за навлизане на пазара в този момент".

С ръст на приходите от 29,53% до 14,81 млрд. евро Хесен отчита най-силното нарастване на продажбите сред федералните провинции в Западна Германия. Също така има значителни увеличения в Саксония (25,60%) и Берлин (23,05%).

В Мекленбург-Предна Померания увеличението на продажбите е дори с 33,53%. „Провинцията се възползва от търсенето на вътрешния пазар за ваканционни жилища", казва Шик. „С общи продажби от 2,7 млрд. евро пазарът обаче продължава да бъде управляем".

„Федералната столица и саксонските градове Лайпциг и Дрезден в момента предлагат също интересни жилищни имоти", коментира Шик ясната тенденция.

В повечето федерални провинции през миналата година са отчетени двуцифрени темпове на растеж в продажбата на недвижими имоти. Само в Северен Рейн-Вестфалия (7,07%) и Бремен (6,32%) увеличението е с едноцифрена стойност.

В Долна Саксония сделки в размер на 11,38 млрд. евро оставят пазара на приблизително същото ниво като през 2010 г. (ръст от 0,12%), а в Тюрингия е отчетен дори лек спад на инвестициите - с 1% до 1,59 млрд. евро.

 „В Тюрингия данъкът върху недвижимите имоти бе увеличен от 7 април 2011 г. от 3,5% на 5%", казва Шик. „Провинцията е един добър пример за това как данъчната дейност съществено засяга сделките".

С 33,66 млрд. евро най-високи приходи са реализирани в Бавария. Това прави ръст от 13,3% на годишна база. По този начин провинцията надмина миналогодишния лидер по по приходи Северен Рейн-Вестфалия. В тази провинция през миналата година са били осъществени сделки за 32,71 млрд. евро. На трето място е Баден-Вюртемберг с приходи в размер на 25,13 млрд. евро.

 

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив