Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Май 28, 2012

През първото тримесечие на годината България отстъпва с още една позиция до шесто място в света по спад на цените на жилищата в класацията на Global Property Guide. През първите три месеца на годината жилищата у нас са поевтинели с още 6,21% на годишна база. За сравнение през последните три месеца на 2011 г. беше отчетен годишен спад на жилищните цени от близо 9 на сто, което тогава ни нареди на пето място в света.
В сравнение с последното тримесечие на миналата година през първите три месеца на годината цените на жилищата у нас са паднали с 1,5%. Ирландия запазва първата позиция в класацията на изданието. Цените на жилищата в страната са паднали с 18,95% на годишна база през първото тримесечие, след като през последните три месеца на миналата година отбелязаха понижение от 18,08%.

Ирландия води и по спад в цените на жилищата на тримесечна база. През първите три месеца на годината спрямо последните три ма 2011 г. е отчетено понижение от 5,19%. Второто място в класацията се заема от гръцката столица Атина с регистриран годишен спад на цените на жилищата от 11,68%. На трета позиция пада полската столица Варшава с регистрирано годишно понижение на цените от 10,94%.

Четвъртата и петата позиция са за Португалия и Испания, а след нас се нареждат Холандия, Австралия, Словакия и Южна Африка. Индия остава първенец по годишен темп на поскъпване на жилищата. Годишният ръст на цените в Делхи през първите три месеца на годината обаче се е забавил до 24,4%, след като през последните три месеца беше над 25 на сто.

В периода януари-март цените на жилищата в Делхи дори са постигнали минимален спад от 0,07% спрямо цените от последните три месеца на миналата година. Второто място по най-силен годишен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие е за Сао Пауло в Бразилия, а третото – за Естония.

Първата десетка се допълва от Австрия, Филипините, Швейцария, Норвегия, Русия, Южна Корея и Исландия. В глобален план от изданието отчитат ускоряване на спада на цените на жилищата през първото тримесечие спрямо първите три месеца на миналата година. Регистрира се и забавяне на растежа на повечето азиатски жилищни пазари, което се дължи на предприетите от редица правителства мерки за “охлаждане”.

източник: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив