Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Все повече хора започват да обмислят покупка на недвижим имот, предвид понижението на лихвите по кредитите и на цените на имотите последните две години. Преди да подходите към ипотечния кредит, ето някои често срещани грешки от потенциалните кредитоискатели, които да избягвате.

1. Теглите друг кредит

Дали ще си купите автомобил на лизинг или друга относително скъпа стока на изплащане, или ще си направите кредитна карта, по този начин можете да си направите меча услуга, ако възнамерявате да теглите ипотечен кредит.

Банката разглежда вашия разполагаем доход, като взема под сериозно внимание наличните ви задължения. Колкото по-големи и краткосрочни са те, толкова повече се намалява месечния ви разпологаем доход и можете да бъдете отхвърлен.

Добре е дори преди да прибегнете до искане на ипотечен кредит да приключите краткосрочните си задължения, за да увеличите шанса си да ви го отпуснат.

2. Често сменяте работата си

Банките искат да са сигурни в дохода ви и поради тази причина често изискват история от няколко месеца. Тези срокове могат да варират различно при различните банки, но е добре да сте сигурни, че имате поне 6 месеца назад на дохода си, който да докажете. В тази насока е добре да не сменяте работата си преди да изтеглите ипотечен кредит.

3. Не смятате всички такси и комисиони

Отпускането на ипотечен кредит е съпътствано със значителен по обем такси и комисиони, както и застраховки, които формират годишния процент на разходите. Някои хора гледат само нивото на лихвите и не преценяват правилно реалната цена на кредита, което често води до невъзможност да го покриват.

4. Не представяте всички налични доходи

Възможно е да имате допълнителни доходи и активи под формата на доходи от наем, дивиденти или друга дейност. Ако разполагате с акции, пробвайте да ги представите на банката, за гаранция. Колкото повече източници на доход докажете, толкова по-големи са шансовете да ви бъде отпуснат кредита.

5. Не кандидатствате за предварително одобрение

По-добре е вместо да си мислите, че ще получите кредит и да си търсите подходящ имот, първо да минете през банката за предварително одобрение, за да не се окажете в неприятната ситуация, когато намерите жилището на мечтите си, да осъзнаете, че няма да ви отпуснат кредит.

6. Не проверявате офертите на пазара

Това че сте получили предварително одобрение от дадена банка, не ви обвързва да теглите кредита от нея. Проучете всички оферти на пазара, защото става въпрос за това, че ще сте обвързан да плащате твърде дълго време и трябва да сте сигурни, че сте намерили най-изгодната за вас оферта.

7. Избягвайте екзотични предложения

Ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, то помислете пак. Конкуренцията на пазара не позволява една банка да предложи лихви и условия в пъти по-изгодни от останалите. Възможно е ,ако вноската е твърде ниска, да плащате основно лихви и да не намалявате главницата си. Проучете хубаво всичко и не забравяйте, че това което трябва да имате предвид, е годишният процент на разходите, а не обявеното ниво на лихвите от дадена финансова институция.

8. По възможност се опитайте да фиксирате лихвата си

Макар че кредити с фиксирана лихва за целия период не са много типични за страната ни, напоследък започват да се появяват подобни продукти. Предимството им е, че можете да планирате много точно своите разходи за целия период от кредита и да не се притеснявате от повишение на вноската си в моменти на вдигане на лихвите.

Разбира се съществува и риск да я сключите на неизгодно за вас ниво. Предвид рекордно ниските нива на лихвите в световен мащаб и тенденцията за тяхното постепенно повишение в условията на инфлация, в момента като че ли не съществува подобна голяма заплаха.

9. Четете малките букви в договора

Бъдете сигурни, че сте прочели и разбрали всичко което пише в договора, защото веднъж подпишете ли го връщане на назад няма. После много трудно ще се мотивирате, че определени плащания или условия по него са несправедливи. И не забравяйте, че договорът е изготвен от юристи на банката, така че със сигурност защитава техните интереси.

Коментара : (4)

Добави коментар
ДаринаЮни 20, 2011  

Статията е много хубава и полезна... редно обаче бе да цитирате нейния автор : http://profit.bg/news.php?id=79715

Христо ХристовЮни 21, 2011  

Здравейте г-н Балинов,
Ние от екипа на ceb.bg искаме да Ви благодарим за вашата активност в сайта и за готовността Ви да помогнете на потребителите, имащи въпроси в сферата на недвижимите имоти! Що се отнася, конкретно до този съвет, бихме искали да Ви напомним, че "Полезни Съвети" е секция в ceb.bg, където се публикуват авторски материали. Ако материалът не е авторски, бихме желали експерта, който го публикува, да посочва от къде е взет той. Благодаря Ви за разбирането!

Юли 1, 2011  

Следващия път ще го спомена но не счетох за нужно да перефразирам и да споменавам източника на унформация която е обиколила информнационните блогове многократно. Нещата не са новост а напомняне по скоро. Не бъдете дребнави е МОЯ съвет а четете между редовете задавайте въпроси и се информирайте своевременно! Бъдете активни но не по този начин по който чета по-горе. Има много за казване и писане/публикуване/ но има ли го да чуе и прочете е въпроса ми.

ДаринаЮли 5, 2011  

Г-н Балинов, като не сте счели за нужно да споменете източника на информация, вие ни оставяте да си мислим, че материалът е плод на вашите лични знания и умения. Това се нарича плагиатство и интернет не е оправдание за подобно нещо. Неглижирате авторското право и това не ви прави чест. Съгласна съм, че има много за писане и казване - затова пишете, но със свои, а не с чужди думи!

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив