Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Дек 29, 2012

Коментари: 1

Русенка, успяла да вземе кредити от 13 банки само за два месеца, е шампион по дългове, отчитат от Камарата на частните съдебни изпълнители.

Това пише днес вестник Бряг, цитирайки частния съдия-изпълнител Иван Хаджииванов. 
През 2008 година жената работела като шивачка и имала нужда от повече пари. Тръгнала от банка на банка и успяла да вземе заем само с поръчители, свои колеги. Тя поставила рекорда, използвайки факта, че името й се вписвало със закъснение в регистъра на длъжниците, което по това време  беше слабост на банковата система. Дълговете й още не са платени и жената е без работа, защото където и да отиде да работи, я следват запори върху заплатата.  Русенката е типичният пример за хроничен длъжник, коментира Иван Хаджииванов. В областта има още над 1500 души с много дела. Сред тях има и русенец, преследван за 30 задължения, който вече се е превърнал в икономически роб. 
Според Хаджииванов типичният профил на длъжника е млад човек, годен за работа, но без трудови навици. Сред постоянните длъжници обикновено са хора със зависимости към хазарт, наркотици и алкохол, които нехаят за дълговете си. Те утежняват състоянието на семействата си, на близки и познати, които са принудени в някои случаи да плащат вместо тях. Към момента обаче няма официална статистика колко са сумите, които те  трябва да платят. 
Пари се дължат основно към монополистите ВиК и "Топлофикация" и  към фирми за бързи кредити.  Основната причина за високата задлъжнялост на русенеца е  в безработицата, ниските заплати и пенсии.  Иван Хаджииванов признава, че се е случвало съдия изпълнител да влиза в къщи, в които не може да се вземе нищо. Това са най-вече бедни ромски семейства или домове на самотни възрастни хора, които разчитат на помощ от държавата.  Бягството в чужбина също не е спасение от плащане на задължения, коментира Хаджиивенов.  Той пояснява, че има международни регламенти, по силата на които длъжниците могат да се преследват на територията на Европейския съюз. "Имаме длъжник, който е гражданин на европейска държава и в България притежава  материални активи. Идва влязло в сила съдебно решение от чуждестранен съд, то преминава през окръжния съд и се работи на общо основание като към български гражданин", посочва частният съдия-изпълнител. По думите му  разликата е само в това, че документите му се връчват както на български, така и на майчиния му език. Другият начин, по който се преследват длъжници, е  да се работи паралелно с частен съдебен изпълнител в другата държава, а процедурата е същата. Ако българите длъжници бъдат открити в чужбина обаче, обикновено плащат такси според правилата на съответната държава, които при всички случаи са по-високи от българските.
Според Хаджииванов, почти всеки ден пристигат преводи на българи, които работят в чужбина и така изплащат дълговете си. Парите са основно от Гърция и от Франция.

Очаква се по европейските регламенти в скоро време да се правят запори на заплати на нашенци  и в чужбина.  

За разлика от страните в Западна Европа, където 40% от борчовете се събират след запори на заплати, у нас с тази принудителна мярка се вземат едва 17-18%. 
Една от причините е, че обикновено, когато това стане във фирма, първото нещо, което прави работодателят, е да уволни длъжника, коментира Иван Хаджииванов. Не са изолирани и случаите, при които длъжниците напускат сами, като разберат, че имат запор, тъй като получават ниски заплати.  Неоспорим факт е и че българите все още се осигуряват на минимална работна заплата. 
По-голямата част от дълговете в Русенско се покриват от публична продан на недвижими имоти или от движими вещи.  Изводите, които се налагат са, че българинът няма възможност  и култура да покрива задълженията си сам в поставените срокове.  Камарата на частните съдия изпълнители е направила регистър на длъжниците и регистър на публичните продажби.  Въз основа на него се издават удостоверения на хора, които искат да докажат, че имат чисто икономическо досие, започвайки работа, пише още вестник Бряг.
Такъв документ са въвели като изискване всички охранителни фирми и не назначават служители, срещу които има  изпълнителни дела. 

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Този случай показва липсата на правила в България. Законите се създават с идеята да не бъдат основа за цивилизация, а ограбване. Крадците имат повече права от вложителите и акционерите. Дано хората, които се готвят да станат депутати през 2013-та разберат, че не е проблем колко апартамента ще си купят за 4 години в Парламента, а да наложат Закон и Ред / както е направил Edward Irving "Ed" Koch http://en.wikipedia.org/wiki/Ed_Koch.

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив