Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Яну 15, 2012

България е била четвъртият най-лош пазар на имоти за британците през 2011 г., според класация на консултантската компания Colordarcy.

Наскоро изданието „Time is Money” определи страната ни като петият от осемте най-проблемни пазари на имоти в света за британските инвеститори и прогнозира още спадове в сегмента.

Компанията отбелязва, че някога България е била „новата Испания“ за британските инвеститори. Сега обаче цените на имотите в страната ни са „в свободно падане“, а пазарът е доминиран предимно от руски купувачи.

Експертите посочват, че много британци са в капана на инвестициите във ваканционни имоти по Черноморието и в курортното градче Банско. Според  данни на компанията цените у нас са паднали с близо 11% през 2011 г. и няма никакви индикации, че дъното им ще бъде достигнато скоро.

Компанията предупреждава британските инвеститори, че пазарът на наеми у нас е силно свит. Дори и британците да искат да излязат със загуби от инвестициите си в България, това също е трудно постижимо според консултантите, защото купувачи също няма. Компанията посочва, че много строителни предприемачи не могат да си продадат вече изградените имоти.

Най-проблемният пазар за британския купувач на втори дом е Ирландия, посочва компанията. Според данните на консултантите цените на жилищата в страната са се понижили с 60% спрямо пиковите си нива отпреди кризата.

Втората позиция в класацията заема Кипър. Експертите твърдят, че дори най-големите фенове на Острова на Афродита вече се отказват от инвестиции във ваканционни имоти там заради опасностите от гръцката криза и експозициите на местните банки към гръцки дълг.

Третото място заема самата Гърция, а петата позиция е отредена на Чехия, където високите цени, свръхпредлагането и ниската доходност са истински кошмар за британския инвеститор.

Компанията посочва, че добрият пазар на имоти трябва да се намира в държава със стабилна икономика, добри перспективи пред възможностите за капиталов растеж, развит и стабилен пазар на наеми и достъп до ипотечно финансиране.

Като цяло за пазара на имоти в Европа компанията отбелязва, че има „светъл лъч“.

Експертите посочват, че се откриват атрактивни възможности за инвестиции във всякакви имоти, но е по-добре купувачите от Острова да ги потърсят извън пределите на Стария континент и САЩ.

 

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив