Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Мар 14, 2014

     Трудов договор с условие за стажуване ще могат да предлагат работодателите на младежи до 29 години, завършили средно или висше образование, без трудов стаж или професионален опит по придобитата професия или специалност. Договорът не може да бъде за по-малко от 6 и за повече от 12 месеца.

      Договор за стажуване не може да бъде сключен с лице, което се обучава в момента, защото това са стажове, регулирани с други подзаконови актове. Студентите по макроикономика, например, стажуват съгласно одобрения план по тази специалност.Прекратяването на договора от работника или от работодателя може да бъде с предизвестие от 15 дни.

      Приетите от Парламента текстове дават и възможност за подписване на трудов договор с условие за обучение по време на работа. Той може да се сключва с едно и също лице само веднъж в едно и също предприятие за обучение по същата професия. Заявление за прекратяване на трудов договор без предизвестие ще може да се подава и по електронен път, ако работодателят не бъде открит, реши още парламентът.

      Парламентът обсъди на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение. Законопроектите са два, внесени от ПГ на Коалиция за България и ПГ на ПП ГЕРБ. В мотивите на вносителите от ПГ на Коалиция за България се посочва, че с предлагания от тях законопроект се въвежда система за осигуряване на качество в професионалното образование и обучение. Предлага се и система за валидиране, която включва идентифициране и признаване на неформално придобити знания. Законопроектът предвижда въвеждане на модулна организация на професионалното обучение, като се регламентират задължителни модули за професионална подготовка и общият им хорариум. Графикът на воденото обучение ще се договоря с работодателите, посочват вносителите. От ПГ на Коалиция за България предлагат също и въвеждане на "защитени професии", които не са престижни за младите хора, но са нужни на бизнеса, като заварчици, шлосери, строители на релсови пътища и съоръжения, маркшайдери, монтьори на подемно-транспортна пътностроителна и ремонтна ж.п.-техника, оператори на металорежещи машини, асансьорни техници и други. В мотивите на вносителите от ПГ на ПП ГЕРБ се посочва, че промените предвиждат въвеждане на Списък на защитени от държавата професии, с което се подпомага осигуряването на необходимите кадри в стратегически за страната отрасли. В законопроекта е заложено и въвеждане на Европейско приложение към свидетелството за професионално обучение. От ПГ на ПП ГЕРБ предлагат още въвеждане на т. нар. дуално обучение, с което се дава възможност за професионалното обучение и по пътя на обучение чрез работа.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив