Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Новото строителство- от 150 до .... евро

Колко струва квадратен метър ново строителство,независимо дали става въпрос за груб строеж или строеж до ключ - това е въпрос,на който има много различни отговори и всички те могат да бъдат верни.Всичко зависи от това кой какви операции и труд включва.Предлагаме ви едно мнение на хора от бранша, без да претендираме, че сме изчерпили въпроса.
 

Повечето строители не искат да коментират или нямат необходимата информация за това колко им струва квадратен метър в новоизградена от тях сграда. И са прави, тъй като в един случай има включване на цената на парцела, ако е закупен от тях, в стойността на строителството. В друг случай обаче парцелът е осигурен с компенсация от построения обект за собствениците и тогава изчисленията са други.

Все пак има и някои общи неща,по които няма съществени различия. Сравнително най-разпространено е мнението, че долната граница при груб строеж е около нивото 150 евро и тази минимална цена може да стигне до 300 евро в зависимост от условията на конкретния обект/ например дали ще има необходимост от затваряне на градска улица и монтаж на подвижна мивка за напускащи обекта автомобили/ .

В тази цена се включва изкоп, изграждане на сградата на тухла до покрив, полагане на електрическа и ВиК-инсталации до ключ за първата и до тапа за втората, прозорци с обикновена масова дървена дограма, завършен покрив, замазка - външна и вътрешна по пода и стените, стените - без шпакловка,без подови покрития.И с едно условие - използват се най-евтините строителни материали на пазара.

Средната стойност на квадратен метър варира от 300 до 700 евро, когато в сградата са предвидени още топлоизолация на цялата сграда,ПВЦ дограма със стъклопакети и К стъкло, специална фасадна облицовка за по-добра енергийна ефективност, използване на качествени, в повечето случаи вносни материали в процеса на строителството.

Има и по-скъпи обекти, при които цените на квадрат могат да надхвърлят 700 евро, ако са изпълнени всички довършителни работи в обекта, заедно с монтаж на оборудване и обзавеждане, външна планировка по специален проект,изграждане на отделен достъп до жилището /асансьор или вход/ и много други.
 
Източник: imoti.net

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив