Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Спадът на цените спира през декември?

Преди дни бяха публикувани данните на Националния статистически институт /НСИ/ за цените на апартаментите в градовете - областни центрове за третото тримесечие на 2010 година. Предлагаме ви едно експертно мнение без претенции за истина от последна инстанция.

 
Дори бегъл и незадълбочен поглед върху цифрите, изнесени от националната статистика за цените на апартаментите през третото тримесечие на годината показва забавяне на спада до незначителните 1.2% на тримесечна база.

За сравнение спада през юли-септември 2010 спрямо същия период на 2009 година показва понижение от 6.00%. В абсолютни цифри спадът на цените на наблюдаваните от НСИ апартаменти от януари до октомври 2010 година е 18 лева на квадратен метър /под 9 евро/ при средна цена от 960 лева на квадратен метър. Тази разлика означава, че ако човек купува апартамент от 60 квадратни метра /средностатистическо двустайно жилище/ то през януари той е платил 1080 лева повече в сравнение със септември при цена на имота от 58 260 лева.

Това е приблизително стойността на едната брокерска комисионна за сделката, ако приемем, че брокерът работи за 2% върху стойността на имота.Всеки за себе си може да прецени много или малко е това. Ако тенденцията се запази, твърде вероятно е още до края на годината да имаме нулев спад на цените на апартаментите в областните центрове. Или клонящ към нула спад от 3-8 лева на квадратен метър, което е в границите на признаваната статистическа грешка.

На пресконференция вчера от Българска строителна камара отчетоха, че отписаните от Центрания професионален регистър фирми от бранша преобладаващо / около 2/3/ са от София и са от сегмента на жилищното строителство. И прогнозираха минимален брой завършени нови апартаменти през 2011 и 2012 година на база издадените разрешителни за строителство.

Между двете твърдения определено има връзка – намаляване на предлагането на който и да е продукт винаги рефлектира върху цената му на пазара. И още един аргумент в полза на твърдението в заглавието , пак основан на последните данни на националната статистика.

В 12 от 28-те областни центрове през третото тримесечие има регистриран ръст спрямо второто.Най-голям- 4.6% - той е в Кърджали, в София е 2.2%,във Враца – 2.4%. Столицата винаги е изпреварвала събитията в страната с няколко месеца,вероятно и сега е така. Следващите три областни центрове по цени след София – Варна, Бургас и Пловдив – регистрират спад през третото тримесечие спрямо второто.

Ако при тях спре спада и тенденцията се обърне, както в столицата, понижението на цените за страната като цяло ще спре. Защо това да не се случи още в следващите три месеца?
 
Източник: imoti.net

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив