Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Икономисти: Не очаквайте ръст на жилищните цени в САЩ през 2011
Жилищата в САЩ няма да поскъпнат през 2011 г. на годишна база, сочи последната осреднена прогноза на 110 икономисти и жилищни анализатори, анкетирани от MacroMarkets LLC.

Според проучването, цитирано от Wall Street Journal, икономистите очакват жилищните цени в страната да паднат с 0,17% през следваща година, измерени чрез индекса S&P/Case-Shiller за цените в 20 големи американски града.
 
Средната прогноза за 2010 г. е индексът да отчете, че цените са приключили годината със спад от 1,13%.
 
Като цяло икономистите очакват жилищните цени да се повишат със 7,2% в петгодишния период до края на 2014 г. През май прогнозата беше за ръст на цените от 12% за същия период.
 
Общо 96 анализатори са представили публично прогнозите си. От тях 30 очакват жилищните цени да се понижат следващата година, а други 30 прогнозират годишният ръст да не надхвърли 1%.

Най-песимистичната прогноза е на А. Гари Шилинг, президент на A. Gary Shilling & Co., който очаква спад на цените от 11% през 2011 г. Шилинг прави и най-мрачната дългосрочна прогноза. Той очаква до края на 2015 г. жилищните цени да са с 20% под нивата си от началото на тази година.
Общо едва седем анализатори очакват цените да приключат 2015 г. с намаление спрямо нивото от януари 2010 г.
 
Най-оптимистичната прогноза е на Джеймс Смит, главен икономист на Parsec Financial Management. Той очаква годишен ръст на цените от 4,6% догодина, а до края на 2015 г. повишението да е около 25% спрямо януари 2010 г.
 
Единият от основателите на MacroMarkets е икономистът от Йейлския университет Робърт Шилер, който участва в създаването на индексите Case-Shiller.

Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив