Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Юни 14, 2012

София. Хората с апартаменти около метрото ще плащат средно с 30 лева повече за данък имот. За жилищата, строени след 2005 г., налогът ще се увеличи с 40 лв. Вдигането на данъка ще дойде заради новото зониране на столицата, представено вчера от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. Според схемата близо 168 хиляди собственици на имоти ще плащат по-висок данък сгради, ако градският парламент приеме от догодина идеята.

Зонирането предвижда хората в тузарските квартали Бояна, Драгалевци и Симеоново да плащат колкото и сега. Няма да има промяна и в налозите за големите райони "Младост", "Люлин", "Дружба" и "Надежда". Най-много ще скочи налогът за жилищата около Централна и Сточна гара. Районът преминава от четвърта в първа зона, което ще доведе до двойно по-висок данък сгради. Подобен скок има в район "Оборище" и "Възраждане". Увеличението обаче ще става плавно на три етапа в продължение на 10 години.

Така налогът за панелка, за която собствениците сега плащат средно 56 лв., първо ще се вдигне на 85 лв., след три години на 100, а след още три -  на 107 лв. Общината няма да бърза да приема новото зониране още от следващата година. Първо ще направим широка дискусия, ще се срещнем с жителите на кварталите, които ще бъдат засегнати, заяви зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Единствено за Горна баня, която в момента е с категорията на курорт, е предвидено сваляне данъка с 30 до 40 лв. Промяната в зонирането ще засегне 15% от населението на София, което според последното преброяване е 1 700 000 души.

Източник: Стандарт

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив